Enkele Amerikaanse startups pakken het anders aan en kiezen voor een vierdaagse werkweek. Een revolutie in de zeer competitieve arbeidscultuur in de VS en reden voor sommige investeerders om zich terug te trekken.

Je wilt een startup beginnen? Doe eerst een reality check, schreef de jonge ondernemer Ali Mese vorig jaar in een veelgelezen stuk op zijn blog. Er wachten vele moeilijke dagen, slapeloze nachten en voortdurende tegenslagen en afwijzingen. De weg naar succes is erg, erg lang.

Daar moet je nog eens de lange werkdagen bij optellen. “Ondernemers zijn bereid tachtig uur per week te werken om geen veertig uur per week te hoeven werken”, aldus Mese. Wil je het maken als startup, dan moet je bikkelen. Vele uren, dagen, weken en maanden achter elkaar.

Elke vrijdag vrij

Maar is dat de enige manier om te slagen? Ryan Carson denkt van niet. Hij is de oprichter van Treehouse, dat online cursussen aanbiedt om te leren programmeren. De tachtig werknemers van de startup uit Portland klokken iedere week 32 uur. Op vrijdag is het bedrijf gesloten, schrijft The Washington Post.

Carson haalt op die dag zijn twee zoons van school en brengt tijd door met zijn vrouw. “Het is alsof we weer aan het daten zijn”, zegt hij. “We gaan naar koffiezaken, lezen samen boeken. Ik voel me erg betrokken bij de levens van mijn kinderen en mijn vrouw.”

Idee van zijn vrouw

Het is niet dat Carson niet weet wat het is om lange dagen te maken. Als webprogrammeur in het Verenigd Koninkrijk werkte hij bijna de klok rond, iets dat hij ook deed toen hij voor zichzelf begon in 2004. Totdat zijn vrouw een scherpe observatie deed: waarom werk je meer maar heb je minder resultaat? Ze stelde voor om elke vrijdag vrij te nemen.

Carson verklaarde haar eerst voor gek, maar draaide later bij. "Bij het leiden van je eigen bedrijf schep je je eigen wereld", aldus de 37-jarige Amerikaan. "Dus waarom geen wereld creëren waarin je zou willen leven?"

Uitzondering onder Amerikaanse bedrijven

Treehouse is één van de weinige bedrijven in de VS die zich waagt aan een 32-urige werkweek. Bij ElMejorTrato.com, een Latijs-Amerikaanse zoekmachine, durven ze het ook aan, schrijft The Washington Post. Projectmanagementsite Basecamp doet het alleen van mei tot en met oktober. De rest van het jaar werkt iedereen de gebruikelijke 40 uur per week.

Voor één van de investeerders in Treehouse was de vierdaagse werkweek zelfs reden genoeg om zich terug te trekken. "Hij zei: ik geloof niet dat je toegewijd bent", zegt Carson, die antwoordde dat hij het tegendeel ging bewijzen.

Aanpak Treehouse is geslaagd

Voorlopig lukt dat. Het drie jaar oude Treehouse haalde al 13 miljoen dollar aan financiering op en zag de omzet vorig jaar verdubbelen. Bovendien heeft het bedrijf bijna alle werknemers behouden, iets dat volgens Carson komt door de extra vrije dag. De meeste mensen die voor hem werken zijn dan ook iets ouder en hebben kinderen.

Chamath Palihapitiya, investeerder in Treehouse, gelooft heilig in de aanpak van Carson. "De succesvolste bedrijven hebben door dat werknemers productiever zijn als ze een gezond privéleven hebben", zegt Palihapitiya tegen de Amerikaanse krant. "Carson had de moed om die filosofie een kans te geven."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl